Kuka omaa pääomaa? Käsitteestä marxilaisittain ja muualla

Maaliskuussa pohditaan erilaisten pääomakäsitteiden suhdetta toisiinsa. Kuten jokainen julkista keskustelua tai yhteiskuntatieteitä vähänkään seuraava tietää, käytetään pääomasta usein etumääreitä ”taloudellinen”, ”sosiaalinen” ja ”kulttuurinen”. Marxilaisittain tarkasteltuna nämä käsitteet ovat kuitenkin sikäli erikoisia, että pääoma on aina suhde kahden tai useamman ihmisen välillä, jonka puitteissa harjoitettavassa kapitalistisessa tuotannossa on tarkoitus tuottaa lisäarvoa. Voidaankin pohtia, mitä annettujen käsitteiden käyttö ilmentää ja mitä siitä mahdollisesti seuraa. Oma näkemykseni on, että kaikenlaisten ihmissuhteiden palauttaminen juuri taloudellisiin suhteisiin hämärtää näiden suhteiden todellista luonnetta ja tekee talouden tutkimuksesta herkästi huonosti jäsentynyttä, jopa epätieteellistä. Jää arvioitavaksenne, olenko onnistunut esittämään väitteeni perustellusti, vai kapsahdanko keväiseen katajaan!

Artikkeli on luettavissa tässä.

Post scriptum. Pahoittelut svetisistisestä otsikkomuotoilusta, se kuulosti vain sellaiselta, jonka avulla kuvata ehkä tavanomaista nasevammin käsitteillä olevaa aihetta!

Creative Commons -lisenssi
Kuka omaa pääomaa? Käsitteestä marxilaisittain ja muualla jonka tekijä on Saska Heino on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton lisenssillä.
Teos on muunnelma teoksesta taloussaippuakupla.wordpress.com.

Tietoja Saska Heino

Kirjoitan Taloussaippuakupla-nimistä blogia taloudesta ja taloushistoriasta.
Kategoria(t): Teoria Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.