Pääoman tuotto ja tulonjako Suomessa. Miten tilastollinen yhteys voidaan selvittää

Vuoden viimeisessä blogissani esitän alustavia laskelmia pääoman tuoton ja tuotannontekijätulojen jaon välisestä suhteesta Suomessa 1960–2010-luvulla. Hypoteesinani on tulevaa väitöstutkimustani Pääoman tuotto ja tulonjako Suomessa 1966–1992 laadittaessa ollut, että pääoman keskimääräinen, voiton suhdeluvulla mitattu tuotto selittää tuotannontekijätulojen jakautumisen ansio- ja pääomatuloiksi. Mitä korkeampi tämä tuotto on, sitä korkeammaksi pääomatulojen suhde ansiotuloihin on arvioitu, ja toisin päin. Blogista nähdään, ettei tämä hypoteesi pidä välttämättä paikkansa—ei ainakaan ilman muutamaa mutkaa matkassa.

Esiteltävät regressioanalyysien tulokset ovat varsin karkeita ja vaativat vielä tarkennusta. Tämä vaikuttaa luonnollisesti jonkin verran kirjoituksen luettavuuteen ja kiinnostavuuteen; onhan hyvin jäsenneltyä kirjoitusta mukavampi lukea kuin tekstiä, joka hakee vielä muotoaan. Uskon silti, että tulokset ovat siinä määrin kiinnostavia, että niistä on iloa tulonjaosta ja taloushistoriasta sekä taloustieteestä kiinnostuneille. Lisäksi kirjoituksessa näytetään melko tarkasti, miten valittuja staattisia ja dynaamisia analyysimenetelmiä on sovellettu. Kaikkinainen arvostelu, kannustus ja huomionti on tervetullutta.

Blogiteksti on ladattavissa tuttuun tapaan pdf-tiedostona tästä.

Creative Commons -lisenssi
Pääoman tuotto ja tulonjako Suomessa. Miten tilastollinen yhteys voidaan selvittää? jonka tekijä on Saska Heino on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton lisenssillä.
Teos on muunnelma teoksesta taloussaippuakupla.wordpress.com.

Mainokset

Tietoja Saska Heino

Kirjoitan Taloussaippuakupla-nimistä blogia taloudesta ja taloushistoriasta.
Kategoria(t): Ei kategoriaa, Käytäntö Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s