Palkat, voitot ja tuloerot

Tämänkertaisessa kirjoituksessani käsittelen otsikon mukaisesti palkkojen, voittojen ja tuloerojen välistä suhdetta. Vaikka niin usein esitetäänkin, ei ole selviö, että voittojen kasvu suhteessa ansiotuloihin kasvattaisi tuloeroja. Tarvitaankin tietoa siitä, miten tasaisesti ansio- ja pääomatulot jakautuvat, miten suuri osa voitoista jaetaan omistajille pääomatulona ja miten suuri osa niistä pidätetään yhtiöissä itsessään. Näitä kaikkia tekijöitä analysoidaan tulonjakoaineiston pohjalta muutaman eri regressiomallin avulla. Tuloeroja on mitattu ansio- ja omaisuustulojen variaatiokertointen osamäärällä, joka näyttää, miten tasaisesti ne ovat jakautuneet ansio- ja omaisuustulonsaajien kesken.

Kirjoituksen tulokset liittyvät välillisesti tekeillä olevaan väitöskirjatutkimukseeni, jonka otsikko on muuttunut muotoon Pääoman tuotto ja tulonjako Suomessa 1960–2000.  Ne ovat toistaiseksi hyvin alustavia, karkeita ja saattavat sisältää muutamia lapsuksia ja virheitä. Niihin tuleekin suhtautua eräänlaisten ennakkotulosten tapaan. Vaikka tekeillä oleva väitökseni ei sellaisenaan käsittelekään tuloeroja kuin tuotannontekijätulojen jakautumista kahdeksi tulolajiksi, ansio- ja pääomatuloiksi, olen päättänyt kuitenkin ulottaa tarkasteluani myös tuloeroihin, vaikka tutkimukseni tarkoitus ei olekaan tarkastella tuloeroja, hyvinvointia sekä vastaavia tulonjaosta ja tuloeroista seuraavia sosiaalisia aspekteja.

Kirjoitus on ladattavissa tästä pdf-muotoisena tiedostona.

Kaikkinaiset huomiot, arvostelu, kiitokset sekä neuvot ovat tervetulleita!

Creative Commons -lisenssi
Palkat, voitot ja tuloerot jonka tekijä on Saska Heino on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton lisenssillä.
Teos on muunnelma teoksesta taloussaippuakupla.wordpress.com.

Mainokset

Tietoja Saska Heino

Kirjoitan Taloussaippuakupla-nimistä blogia taloudesta ja taloushistoriasta.
Kategoria(t): Käytäntö, Teoria Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Palkat, voitot ja tuloerot

  1. mj sanoo:

    Hyvä kirjoitus tämän viikon Kansan Uutisissa! Jotenkin valtavirrasta (myös vasemmistolaisesta) poikkeava lähestymistapa aiheeseen. Pitääpä tutustua blogin muihin kirjoituksiisi ja sivistyä lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s