Voiton suhdeluku Suomessa 1949–2016: trendejä ja katkoksia

Syyskuun blogini pohjustaa paitsi väitöstäni myös tekeillä olevaa artikkeliani voiton suhdeluvusta Suomessa. Aihe on sellaisenaan vanha tuttu. Tarkoitukseni on kuitenkin soveltaa jatkossa aiempaa täsmällisempiä aikasarjamenetelmiä suhdeluvun kulun analysoimiseksi. Suhdeluvun silmämääräinen arvointi ei riitä; ei riitä myöskään, että malleihin sovitetaan yksinkertaisia lineaarisia trendejä. Tarkoitukseni onkin katsoa, minkätyyppinen aikasarjamalli sopii voiton suhdeluvun jakson mallintamiseksi Suomessa vuosien 1949–2016 välisenä aikana. Tämä on välttämätöntä, jotta voidaan arvoida, onko Marxin voiton suhdeluvun laskutendnssin laki vaikuttanut suhdeluvun kulkuun Suomen lähihistoriassa.

En ole työssäni päässyt vielä annettuun pisteeseen asti. Olen kuitenkin testannut, onko suhdeluvun jaksossa trendi ja jos on, onko se mahdollista poistaa differentoimalla tai onko jakso trendistationaarinen, jolloin sen deterministisestä trendikomponentista tulee päästä eroon. Olen myös havainnut suhdeluvun jakson kulussa olevan todennäköisesti rakenteellisia murroskohtia (structural breaks), jotka voivat vaikuttaa perinteisesti käytetyn täydennetyn tai parannetun Dickey–Fuller-yksikköjuuritestin luotettavuuteen. Vaikka paljon on vielä tehtävänä, on näin ollen jotain jo tehtykin.

On syytä huomata, että tekstini on raakile, ja pyydänkin, että lainausta harkitessanne käännytte puoleeni. Tekstissä on varmasti vielä virheitä, jotka tulevat ajan kanssa korjatuksi.

Teksti on jälleen luettavissa täältä.

Huomiot, kiitokset, korjaukset ja arvostelu ovat kaikki tervetulleita!

Creative Commons -lisenssi
Voiton suhdeluku Suomessa 1949–2016: trendejä ja katkoksia jonka tekijä on Saska Heino on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton lisenssillä.
Teos on muunnelma teoksesta taloussaippuakupla.wordpress.com

Mainokset

Tietoja Saska Heino

Kirjoitan Taloussaippuakupla-nimistä blogia taloudesta ja taloushistoriasta.
Kategoria(t): Käytäntö, Teoria Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.